!! Wat leuk je hier te zien! Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser. Meer weten? Lees dit artikel !!

Over Robin (en over deze website)


Over Robin

De afgelopen twintig jaar heb ik mijzelf als front-end designer op verschillende vlakken ontwikkeld. Als je benieuwd bent naar mijn verhaal dan vind je hieronder een korte geschiedenis.

ThinkQuest

Het begon allemaal meer dan twintig jaar geleden, op de middelbare school. Samen met Theo van der Zee ontdekte ik het internet. We bouwden samen websites en op een dag besloten we mee te doen aan 'ThinkQuest'; een wedstrijd waar scholieren informatieve websites bouwden voor gebruik in het onderwijs. ThinkQuest was onderdeel van Kennisnet en de winnaars van ThinkQuest kregen mooie geldprijzen. Het eerste jaar dat we meededen, ontvingen we een troostprijs. We zeiden tegen elkaar dat we nooit meer aan ThinkQuest mee zouden doen. Een belofte waar we ons niet aan zouden houden: drie maanden later waren we alweer hard aan de slag voor het volgende ThinkQuest jaar. Ons doorzettingsvermogen werd beloond. De wedstrijd hebben we uiteindelijk zes achtereenvolgende jaren, met veel plezier, gewonnen.

Tweepixels

Na ons ThinkQuest succes besloten we in 2007 samen een bedrijf op te richten. Het bedrijf noemden we Tweepixels. Theo en ik hebben 10 jaar lang met veel plezier samengewerkt vanuit Tweepixels. We bouwden websites voor o.a. Middin en Shoppingcenter Overvecht

Themepartner

Tijdens een opdracht voor Q&A leerde ik Koen en Erik kennen. Met deze twee heren besloten Theo en ik de eerste Nederlandse Joomla Template Club op te richten. Themepartner heeft bijna 4 jaar bestaan en heeft me veel mooie dingen opgeleverd, waaronder mijn kennismaking met Sander Potjer, Martijn Boomsma en Tom Janssens. Met hen heb ik sindsdien een vruchtvolle samenwerking opgebouwd.

Freelance | Robin Poort

Na 6 jaar vanuit Tweepixels samen te hebben gewerkt, besloten Theo en ik dat het tijd was voor een nieuwe stap. Datgene waarin we onszelf gespecialiseerd hadden, gingen we ook als Freelancer aanbieden, om onszelf zo weer verder te kunnen ontwikkelen. In 2013 is dit het begin geweest van het bedrijf Robin Poort. Al snel wisten Sander, Martijn en Tom mij te bereiken en ben ik als freelancer aan de slag gegaan voor Perfect Web Team en Timble. Binnen deze bedrijven kon ik werken voor toffe klanten, waaronder de NPO en de Belgische Politie.

Marsvaardig

In 2017 zijn Tom en ik een website-platform gaan ontwikkelen. Een concept wat we eerder gebruikt hadden voor de Belgische politie, wat goed bleek te werken. Dit was de start van Marsvaardig; een bedrijf waar we professionele en goed scorende, duurzame websites bouwen voor een betaalbare prijs. Een dienst die erg interessant is voor zelfstandigen en MKB's. Maar ook grotere partijen weten ons te vinden, zoals bijvoorbeeld het grootste veilinghuis van Nederland en Well Water.

Waar werk ik mee

Front-end werk

  • GitHub
  • PhpStorm
  • CSS3
  • HTML5
  • Vanilla JS

Ontwerp werk

  • Figma
  • Photoshop
  • Affinity Designer
  • Affinity Publisher

En verder?

Ik vind mijn werk als front-end designer echt te gek, maar het leven bestaat voor mij zeker niet alleen uit werk. Ik ben de trotse vader van twee fantastische zoons, waarmee ik graag veel tijd besteed in mijn vrije tijd. Daarna(ast) speel ik hier-en-daar een baslijntje als bassist van de band Biscuits. Ook proberen mijn echtgenote en ik samen en voor onszelf tijd te maken om de dingen te doen waar we blij van worden: muziek maken of wandelen. En natuurlijk vind ik het ook fijn om soms even lekker op de bank te zitten; alhoewel dat me zelden lukt ;-)


Over deze site

Dan wat info over deze website. Welke keuzes heb ik gemaakt. Waar is het mee gebouwd? En waarom is er zoveel JavaScript terwijl ik het op de front-end designer en contact pagina's heb over dat ik geen JavaScript klussen wil doen?

Progressive enhancement

De hele website is gebouwd met progressive enhancement. Alle moderne CSS wordt alleen uitgevoerd als aspect-ratio: 1/1 door de browser wordt ondersteund. Als dit niet geval is dan krijgt de bezoeker de basisvormgeving te zien waar de inhoud benaderbaar en zichtbaar is maar waar geen enkele vorm van vormgeving in zit. Doordat ik every layout van o.a. Heydon Pickering gebruik voor alle layout styling, zorg ik ervoor dat de basis CSS klein kan blijven door voor (bijna) iedere layout een 'fallback' oplossing te hebben. In basis staat in deze oude vormgeving alles boven elkaar en staat er vrijwel niets naast elkaar.

De moderne CSS maakt o.a. gebruik van logical properties, aspect-ratio, flex gap en custom properties. Met deze technieken kan ik zowel de CSS als de markup zo klein mogelijk houden.

JavaScript wordt ook alleen uitgevoerd als aspect-ratio: 1/1 door de browser wordt ondersteund. Daarbovenop check ik ook of querySelector en addEventListener beschikbaar zijn. Doordat alles op deze website ook zonder JavaScript werkt maakt dit niets uit en zal de gebruiker hier niets van merken.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

Je ziet op deze website dat links onderstreept zijn, dat er voldoende contrast is en dat artikelen op de website wat weg hebben van een pagina zonder styling. Naast dat deze vormgeving erg duidelijk en effectief is, vind ik de website zelf ook erg mooi, maar daar kunnen onze meningen natuurlijk verschillen 😉. Voor een aantal voorbeelden die ik in samenwerking met klanten heb ontworpen en gebouwd stuur ik je graag door naar mijn portfolio

Eleventy

"Wow Robin, wat een snelle website, waar heb je die mee gebouwd? En hoeveel caching lagen staan er aan?"

Als websitebouwer heb ik geen CMS nodig om mijn website te bewerken. Ik heb er daarom voor gekozen om mijn website te bouwen met de static website generator Eleventy. Eleventy kan ik lokaal draaien en na aanpassingen zet ik de gecompileerde files online. Alles wat je ziet is dus statische HTML verrijkt met CSS en JavaScript. Geen database request bij elke pageload leidt tot een supersnelle website. Afbeeldingen worden lazy-loaded ingeladen en staan bij Imagekit. En de website staat gehost bij Siteground die de website ook nog eens cached.

Fun!

Tsja, die JavaScript. Hele websites worden er tegenwoordig op gebouwd. Ik ben daar al jaren niet echt een voorstander van. De reden hiervoor is simpel; de bezoeker. Jarenlang hebben developers JavaScript frameworks omarmt omdat het hun werk zoveel makkelijker (en leuker?) maakte. Maar de bezoeker moest achterblijven. Pagina's werkten niet meer zonder JS (Krijg meteen Flash(backs)), pagina's waren totaal niet meer toegankelijk en waren soms niet navigeerbaar. Granted; deze frameworks hebben grote sprongen gemaakt, en ik heb bij Perfect Web Team zelfs meegewerkt aan een NextJS website. NextJS heeft als voordeel out-of-the-box ook te werken zonder JavaScript, waarmee het dus eigenlijk weer een Static Site Generator is.

Maar JavaScript is ook leuk, heel leuk zelfs! Dus bij goed gebruik kun je er hele leuke dingen mee doen. De JavaScript op deze website wordt in de footer deferred geladen waardoor het de perceived speed niet in de weg zit en ik leuke dingen kan doen. In de portfolio pagina's is dit het meest duidelijk, maar op iedere pagina kun je spelen met meetlijnen, hulplijnen en kun je een transparante achtergrond instellen. Ook nuttige opties zijn toegevoegd met JS; zoals het wisselen van thema (light / dark). Uiteraard is de standaardinstelling 'automatisch' en zet ik als basis de vormgeving in CSS afhankelijk van je systeem settings.