Front-end designer
Je ziet deze term niet vaak; front-end designer. We hebben het vaak over front-end developers of designers, maar niet de combinatie van deze twee. Toch gebruik ik de term front-end designer graag als titel voor mijzelf.
Waarom front-end designer?
De titel front-end developer wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. De laatste jaren hebben de meeste mensen de verwachting dat een front-end developer helemaal thuis is in JavaScript frameworks zoals React, Angular en Vue, en daar ook dagelijks mee werkt.
Ik werk niet dagelijks met deze frameworks, sterker nog, ik schrijf zeker niet iedere dag JavaScript. Dit geldt zowel voor de dagen waarop ik als ontwerper aan het werk ben, als voor de dagen dat ik als front-end developer aan het werk ben.
Wat doe je dan?
Ik hou mij graag bezig met het ontwerpen en bouwen van toffe websites die voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website begint met een goed ontwerp. Door te zorgen voor voldoende contrast, een duidelijke indeling en het gebruik van de juiste kleuren krijg je een ontwerp dat werkt; namelijk bezoekers op een snelle, effectieve en prettige manier bij de juiste informatie krijgen.
De front-end designer
Voor mij is een front-end designer iemand die zich dagelijks bezighoudt met eindgebruikers. Dat begint met een goed ontwerp. Maar vervolgens is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers ook daadwerkelijk het doel van de pagina kunnen bereiken.
Dat begint voor mij bij een website die zonder JavaScript en zonder CSS te benaderen is. Met dat laatste bedoel ik dat de juiste markup gebruikt moet worden waardoor de website overeind blijft staan wanneer er geen CSS-bestand aanwezig zou zijn. Het resultaat hiervan is een website die ook goed door zoekmachines gevonden kan worden. Na deze eerste stap ga ik verder met progressive enhancement. Dat wil zeggen dat ik controleer of nieuwe code op de browser van de bezoeker beschikbaar is; en als dat het geval is deze code gebruiken om toffe dingen mee te maken. Wanneer alles gebouwd is, is het tijd om te gaan testen; je eigen code (en ontwerp) nog eens testen, maar ook testen met real-world gebruikers. Pas dan zie je hoe bezoekers jouw interface gebruiken en of hetgeen je ontworpen en gebouwd hebt ook daadwerkelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk is.
Dus echt geen frameworks?
Je kan je voorstellen dat de dag van een front-end designer al goed gevuld is met bovenstaande werkzaamheden. Er is dus simpelweg geen tijd om mij te verdiepen in JavaScript frameworks ;-)